Ak Dental-clinica stomatologica - Bucuresti

Tratament pedodontie

Sănătatea orală şi dentară la copii

Dinţii îndeplinesc funcţii vitale în nutriţie, vorbire, înghiţire. Punerea temeliei unor dinţi sănătoşi începe încă din perioada de sugar.  Pe la vârsta de 6-8 luni încep să erupă incisivii superiori şi inferiori. După aceea la intervale  de 6 luni  va mai  erupe câte un grup de dinţi inferiori şi superiori , erupţia finalizându-se  în jurul vârstei de 2 ani şi jumătate -3 ani .  Pe la vârsta de 6-8 ani dinţii de lapte începând tot cu incisivi superiori şi inferiori încep să se mişte şi să cadă lăsând loc dinţilor permanenţi. Căderea dinţilor de lapte şi erupţia dinţilor permanenţi  continuă pâna la vârsta de 12 ani.

Caria este un efect al microorganismelor acumulate pe dinţii  ce nu au fost periaţi bine o lungă perioadă de timp. Cel mai eficient mod de a preveni cariile este obişnuinta spălatului pe dinţi regulat şi cu  cu grijă.

Spălatul pe dinţi la copii ar trebui să înceapă încă de la apariţia primului dinţişor.  În această perioadă curăţarea dinţilor trebuie făcută de către părinţi cu comprese sterile şi fără pastă de dinţi. După erupţia dinţilor de lapte începând cu vârsta de 2 ani şi jumătate -3 ani   se poate trece la spălarea pe dinţi cu periuţa şi pastă de dinţi. Este foarte dificil  de aplicat vreo tehnică de spălat pe dinţi la copiii preşcolari. Este important ca la această vârstă copilului să capete obişnuinţa spălatului pe dinţi. De obicei atunci când copiii  se spală pe dinţii periază doar partea vizibilă a dinţilor sau doar locurile uşor accesibile periuţei.  Pe când , pentru a preveni cariile,  suprafeţele masticatori şi suprafeţele dintre dinţi ar trebui spălate mai bine.  De aceea ar fi bine ca copiii după ce s-au spălatul pe dinţi să fie controlaţi de părinţi.  Copiii ar trebui să folosească periuţe de mărime potrivită vârstei lor, cu peri moi, din plastic.

Fiecare dinte de lapte pregăteşte locul pentru dintele permanent ce urmează să iasă . Din această cauză dinţii de lapte cariaţi extraşi înainte de vreme pot constitui motivul apariţiei  în viitor a problemelor ortodontice  adică încălecarea dinţilor.

Ortodonţia : se ocupă cu tratarea anomaliilor dentomaxilare ( dinţi înghesuiţi, încălecaţi , dinţi depărtaţi). Unele probleme ortodontice pot fi sesizate foarte devreme. Este mult mai probabil ca  peroanele cu anomali dento-maxilare în familie  să se confrunte cu aceleaşi probleme.

Pot apărea probleme ortodontice de la folosirea îndelungată a suzetei şi biberonului, sugerea degetelor, respiraţia pe gură  de la amigdale mărite şi/sau polipi. Diagnosticul ortodontic timpuriu contribuie la soluţionarea mai facilă a problemelor şi la obţinerea unor rezultate mai bune.

Gingia şi sănătatea gingiei;  poate fi realizată printr-o  îngrijire regulată începută de la vârste foarte mici, prin fluorizări dentare, controale periodice şi depistare precoce.