DDD NORD Deratizare - Dezinsectie - Dezinfectie Bucuresti
Deratizarea este foarte importanta, deoarece rozatoarele (sobolani, soareci) pot transmite diverse boli grave ca: bruceloza, trichineloza, febra aftoasa, etc.
De ce sa fii ingrijorat? Anual rozatoarele provoaca daune semnificative, atat fizice cat si materiale, miilor de proprietati si depozite alimentare. Pe langa faptul ca rozatoarele provoaca aceste daune, ele pot raspandi diverse boli care prezinta un risc grav pentru sanatatea publica. Transmiterea bolilor de la razatoare la om se poate face prin doua metode: direct si indirect. Transmiterea directa se face prin rani deschise ale omului sau prin consumul de alimente contamitate si/sau apa. Transmiterea indirecta se face prin capuse, acarieri si purici ce transmit infectia la om dupa ce se hranesc din rozatoarele infectate.
Rozatoarele traiesc in colonii familiale extinse si sunt capabile de o reproducere foarte rapida. Ele se hranesc de obicei, pe timp de noapte si consuma pana la 10% din greutatea corpului lor zi de zi. Rozatoarele pot fi vazute hranindu-se si in timpul zilei.
Deratizarea este absolut necesara atunci cand aveti de a face cu rozatoarele, deoarece pot transmite boli, polueaza, distrug alimentele si pot duce la pierderi economice. Deratizarea se face regulat – de obicei o data la trei luni, in scopul prevenirii refacerii rapide a coloniei daunatorilor.
Boala Weils este o boala ce poate fi intalnita la sobolani chiar dupa nastere. Bacteriile care cauzeaza aceasta boala traiesc in rinichii sobolanului si sunt transferate in urina ce este apoi elimitata. Bacteriile din urina ajung apoi in noua gazda prin inghitirea de apa infectata sau prin rani deschise. Alte boli bacteriene, virotice si parazitare ce sunt transmise de catre rozatoare sunt: bruceloza, trichineloza, febra aftoasa, leptospiroza,gastroenterita virotica, toxiinfectiile alimentare, etc. Toate aceste boli pot fi prevenite prin deratizare.
Semne ale infestarii cu rozatoare:
- excrementele rozatoarelor pot fi gasite in jurul produselor alimentare, in sertare, dulapuri si/sau sub chiuveta
- cuiburi din hartie maruntita, tesatura sau chiar plante uscate
- semne de roadere si de mestecat pe ambalajele alimentelor mirosuri urate din locuri ascunse
Caracteristicile rozatoarelor:
- Maturitate sexual timpurie : 1,5-3-luni
- Perioada de gestatie scurta: 21 zile
- Gestatii frecvente (de la 2 la 8 pe an)
- Numar mare de pui la nastere (de la 4 si chiar pana la 12)
- Capacitatea de adaptare a rozatoarelor explica raspandirea si rezistenta acestora
- Consum exagerat de hrana, fata de celelalte mamifere
Termenul de deratizare provine din limba engleza de la cuvantul “rat”, ce inseamna “sobolan”. Deratizarea consta in eliminarea acestor daunatori si prevenirea aparitiei lor. Deratizarea se face pentru principalele rozatoare intalnite in Romania: popandaul, sobolanul cenusiu si soarecele de casa.