3vet - cabinet veterinar Bucuresti

Vaccinare animale

1.Ce reprezinta vaccinul si pentru ce il folosim ?

Vaccinul este un preparat biologic, cu proprietati antigenice, capabil sa declanseze aparitia raspunsului imun la organismul supus inocularii. Vaccinam profilactic, impotriva unor boli infectioase, chiar zoonoze, fiind o metoda sigura si eficienta de prevenire a acestora.

2.Ce se intampla in organismul animalului dupa inoculare ?

Dupa administrarea vaccinului, organismul animalului incepe sa produca anticorpi, cu rol in producerea imunitatii. Acestia sunt produsi de limfocite, celule care isi au originea in maduva osoasa. In momentul in care animalul ia contact cu agentul patogen al bolii, limfocitele raspund rapid producand anticorpii specifici pentru neutralizarea virusului.

3.Care sunt bolile pentru care vaccinam ? La caine:

  • MALADIA CARRЀ ( JIGODIA/DISTEMPER ) - O boala frecventa, de multe ori fatala, care poate provoca varsaturi, diaree, pneumonie si probleme neurologice grave, inclusiv convulsii. Perioada din momentul contactului cu agentul patogen si pana la aparitia primelor semne clinice (perioada de incubatie) este aproximativ de 7-21 zile. Aceasta boala este dificil de tratat, punand in pericol viata animalului.
  • TUSEA DE CANISA – Afecteaza caile respiratorii superioare la cainii de toate varstele. Perioada de incubatie este de aproximativ 3-5 zile, animalul prezentand tuse, stranut, secretii nazale apoase, voma/sputa spumoasa albicioasa.
  • PARAINFLUENTA – Boala contagioasa, virala, de multe ori fatala, transmisa pe cale respiratorie, mai ales la cainii de vanatoare. Semnele clinice constau in tuse seaca agravata cu intensitatea activitatii fizice, febra, dispnee, secretii nazale, oculare, inflamatii la nivel ocular (conjunctivita), pneumonie, letargie.
  • PARVOVIROZA - Boala grava, extrem de contagioasa, frecventa si potential letala, specifica cainilor, care se manifesta prin voma si diaree cu sange. Aceasta boala se transmite prin contactul direct cu animalul bolnav sau cu mediul contaminat, perioada de incubatie fiind de aproximativ 5-10 zile. Cel mai des, puii care au aceasta boala mor, prin insuficienta cardiaca, dupa o scurta perioada in care au prezentat simptome gastrointestinale date de multiplicarea virusului la acest nivel. Alte semne pe care le putem decela: febra mare, inapetenta, voma si diaree cu sange (semn reprezentativ). In urma acestor simptome, cainii se deshidrateaza, devin anemici (datorita pierderii de sange de la nivel gastrointestinal) si moartea survine destul de repede.
  • RABIA (TURBAREA) – Infectie virala, fatala a sistemului nervos central, zoonoza. Se transmite prin muscatura animalului infectat (in saliva acestuia este prezent virusul). Perioada de incubatie este de aproximativ 15-50 zile. In momentul in care un animal infectat isi musca victima, inoculeaza prin saliva o cantitate mare de virus, care incepe imediat sa se multiplice. Dupa o perioada, virusul incepe sa atace fibrele nervoase si migreaza, ajungand astfel la coloana vertebrala si la creier. Odata ajuns la sistemul nervos central, virusul se multiplica a doua oara si apoi trece in glandele salivare. Simptomele aparute includ schimbari de comportament, animalele prietenoase devin timide si chiar agresive. Se pot intalni doua forme de turbare: forma agresiva sau "furioasa" si forma paralitica sau "tacuta". Cea mai des intalnita forma este cea agresiva, cand apar halucinatii si animalele latra la obiecte imaginare. Animalele infectate devin extrem de agresive si pot ataca si musca fara motiv alte animale si chiar propriul stapan. Alte semne care mai pot aparea sunt excitatia nervoasa, iritabilitatea, dromomania, hidrofobia si fotofobia.
  • HEPATITA RUBARTH – Boala infectioasa ce se transmite pe cale digestiva, respiratorie si cutanata, cu actiune asupra ficatului, rinichiului si la nivel ocular. Animalul prezinta dureri abdominale, voma, diaree, diateza hemoragica, tuse, murmur vezicular inasprit.
  • CORONAVIROZA – Afectiune intestinala extrem de contagioasa, cu simptome sporadice. Se transmite prin contact cu fecalele infectate si produce o diaree severa, apoasa, cu miros respingator si culoare galben-portocaliu determinand deshidratare evidenta.
  • LEPTOSPIROZA – Boala infecto-contagioasa, zoonoza, cu doua forme de manifestare: forma icterica, cu o perioada de incubatie intre 5-9 zile, debut brusc, semne digestive, icter, leziuni la nivel renal si o forma anicterica cu evolutie acuta (febra, inapetenta, sete exagerata, diaree sangvinolenta) sau subacuta (apatie, somnolenta, voma, inapetenta, miros de urina la nivel bucal, fecale sangvinolente, nefrita).
  • BOALA LYME – Boala contagioasa, zoonoza, cu o perioada de incubatie cuprinsa intre 2-5 luni, transmisa prin intermediul capuselor. Animalul prezinta febra usoara, schiopaturi, apatie, letargie, articulatii inflamate si dureroase, tulburari meningoencefalice, tulburari renale si cardiace.
  • MICROSPORIA – Dermatomicoza cu leziuni sub forma de cruste alb varoase aderente la piele la nivelul gatului, membrelor, abdomenului.

La pisica:

  • RINOTRAHEITA (FHV) - Boala infectioasa acuta caracterizata prin stranut, febra, rinita, conjunctivita si cheratita (inflamatia corneei) ulcerativa care afecteaza predominant pisicile tinere. La nivelul aparatului respirator remarcam rinita cu secretii nazale apoase, chiar purulente, la nivel ocular conjunctivita cu exudat seros sau purulent si cheratita ulcerativa.
  • CALICIVIROZA (FCV) – Boala infectioasa contagioasa, ce se transmite prin contact direct. Se manifesta acut, iar pisica prezinta secretii conjunctivale si oro-nazale, febra, ulceratii la nivelul mucoaselor, icter, dificultati in respiratie.
  • PANLEUCOPENIA (FPV) – Afectiune virala cu manifestari enterice acute, accese de voma si diaree urmate de deshidratare severa. Produce scaderea masiva a numarului de celule albe, implicate in imunitatea organismului, lasand astfel pisica fara aparare, afectand sistemul limfatic, gastro-intestinal, reproducator, nervos, oftalmic.

4.Cum si cand se vaccineaza ?

Pana la varsta de 6 saptamani, cainii sunt protejati de anticorpii maternali. De aceea, se recomanda vaccinarea dupa aceasta varsta, in prealabil cu o deparazitare interna inainte de aceasta pentru ca existand paraziti interni, sistemul imun nu poate produce anticorpi postvaccinali in cantitati suficiente.

Se recomanda ca primul vaccin sa fie administrat la varsta de minim 6 saptamani, urmatoarele vaccinari se administreaza la un interval de 14-21 de zile, timp in care se vor forma anticorpii. Conform legislatiei in vigoare, vaccinarea antirabica este obligatorie in fiecare an, consecutiv microciparii si inregistrarii animalului in R.E.C.S. si nu inainte de varsta de 3 luni. Dupa terminarea schemei de vaccinare este recomandat ca animalul sa vina in contact cu alti caini abia dupa 7-10 zile de la ultimul vaccin polivalent.

5. La ce ne asteptam dupa administrarea unui vaccin.

In unele cazuri, pot aparea reactii adverse, ca de exemplu: dupa administrarea subcutanata la caini, frecvent poate fi observata la locul de injectare o inflamatie tranzitorie (de pana la 5 cm), care poate fi uneori dureroasa si calda. Orice astfel de tumefactie se va rezolva în mod spontan sau se va diminua semnificativ în 14 zile dupa vaccinare. In cazuri rare, sunt posibile simptome gastrointestinale cum ar fi diareea, voma sau anorexia si apatia. Ca in cazul oricarui vaccin, pot aparea reactii de hipersensibilitate. Daca apare o astfel de reactie, ventiti de urgenta la medicul veterinar pentru ca un tratament adecvat trebuie administrat de urgenta.

Pana la varsta de 8 saptamani, pisicile sunt protejate de anticorpii maternali. De aceea, se recomanda vaccinarea dupa aceasta varsta, cu o deparazitare interna inainte. Din cauza parazitilor interni, eficienta vacinului scade, sistemul imun neputand sa produca anticorpi postvaccinali in cantitate suficienta.

Se recomanda ca primul vaccin sa fie administrat incepand cu varsta de minim 6-9 saptamani(in functie de producator) cu un rapel la un interval de 2-4 saptamani, adaugand vaccinarea antirabica, obligatorie in fiecare an, conform legislatiei in vigoare dupa ce pisoiul implineste 3 luni.