Stiri, articole, comunicate
23.114 vizite

Ce avantaje ai dacă lucrezi după ce ieși la pensie

Mulți pensionari din România se gândesc să lucreze în continuare, pentru că banii din pensie nu le ajung pentru un trai decent. Află în ce domenii poți lucra după pensionare și care sunt regulile cumulului de pensii cu alte venituri.

undefined

Într-o lume ideală, banii nu ar trebui să fie o problemă atunci când, după mulți ani de muncă, treci de la salariu la pensie. Din păcate, în România, lipsa banilor se simte pentru cei care se bazează doar pe pensia de la stat.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc. - plătite de casele de pensii) a fost de 1.846 lei în primul trimestru al anului 2022. Insuficientă pentru un trai decent în contextul social actual, când taxele, impozitele și prețurile alimentelor și utilităților cresc precum Făt Frumos (într-un an cât alții-n zece).

Până vei vedea pusă în practică promisiunea Guvernului despre o nouă mărire a pensiilor, dacă ești o persoană în putere, îți poți rotunji veniturile lunare și după ce ai început colecționezi taloane de pensie. Cum? Prin alegerea unui loc de muncă full time sau part time.

Cine nu are pensionari să-și angajeze!

„În ultimii ani, a devenit un trend ca o parte dintre angajatori să apeleze la serviciile pensionarilor. Nu au făcut asta doar de drag, ci și de nevoie, mai ales că tinerii nu mai sunt așa dornici de muncă în România. Pensionarii reprezintă în prezent o forță de muncă facilă, la îndemână, care domiciliază de obicei în proximitatea jobului și care - s-o spunem pe-aia dreaptă - poate fi remunerată și cu salariul minim pe economie sau un pic mai mult”, spune Gabriel Chicioreanu, consultant în managementul carierei (4Career).

Din perspectiva angajatorilor, iată câteva motive pentru care preferă să angajeze pensionari:

Sunt statornici, iar acest lucru e un plus pentru domeniul nostru, de exemplu, unde fluctuația de personal e imensă. Chiar avem o doamnă la pensie care lucrează deja de peste 4 ani la noi”, spune domnul Guciu, reprezentantul unei firme de curățenie din București. „Iar un alt avantaj - ce mai încolo și-ncoace? - îl reprezintă plata unor taxe mai mici la stat în urma angajării pensionarilor și studenților."

Domnul Mocanu, reprezentantul unei fabrici de detergenți din Capitală, spune că preferă să angajeze pensionari, fiindcăîși văd de treabă, sunt cerebrali și înțelegători. În plus, avem și noi părinți și știm că se descurcă greu doar cu banii de pensie".

Avantajele reactivării pe piața muncii 

Continuarea muncii după pensionare este avantajoasă și pentru angajați, nu doar pentru angajatori.

  • În primul rând, ca pensionar angajat (sau angajat pensionar, cum preferi), te bucuri de un venit suplimentar care te ajută să faci față cheltuielilor cu mâncarea, facturile, medicamentele etc. În plus, legislația îți permite ca, după un an de zile de muncă extra, pensia ta să fie recalculată și mărită cu câteva zeci sau sute de lei. 
  • Munca te menține sănătos atât fizic, cât și psihic (o zic chiar studiile americane). Nu numai că te păstrează activ și te ajută să te simți mai… verde, dar poate întârzia sau împiedica apariția demenței și te ferește de depresie.
  • Te vei simți util în continuare, lucru foarte important dacă nu ești obișnuit să stai și să te uiți pe pereți. Astfel nu ajungi să te plictisești acasă butonând telecomanda (mai ales dacă nu ai o viață socială activă). 
  • Având deja un venit stabil (pensia), poți lucra mai puțin, alegând un job part time. Astfel, ai timp și de nepoți, și de plimbări prin parc, și de mers la tratamente etc. 

undefined

Variante de locuri de muncă pentru pensionari

Următoarele posturi vacante sunt cele mai populare printre pensionari:

Pensionarii sunt căutați în retail pentru munca de casier, lucrător comercial sau merchandiser. În hipermarketurile și supermarketurile de la noi veți întâlni frecvent persoane de vârsta a treia care așază produsele în rafturi sau scanează și încasează cumpărăturile clienților. Potrivit statisticilor Anuntul.ro, salariul mediu al unui lucrător în comerț este 2.800 de lei.

Meseria acesta este ideală pentru doamnele pensionare mai ales că ciorbă, sarmale și prăjituri cum fac bunicile nu face nimeni. Dacă doriți să preparați mâncarea bătrânilor dintr-un cămin din București, de exemplu, puteți adăuga lunar la pensie 2.200 de lei.

Familiile tinere care nu au părinţii aproape preferă să se orienteze spre doamnele retrase din câmpul muncii atunci când caută o bonă pentru copil, pentru că acestea știu ce presupune meseria de... bunică. De asemenea, femeile de vârsta a treia sunt mai empatice și mai răbdătoare cu bătrânii aflați în suferință, așa sunt preferate pentru postul de îngrijitoare. Puteţi câştiga între 3.000 şi 4.000 de lei pe lună ca bonă sau între 1.700 de lei și 4.000 de lei ca îngrijitoare bătrâni la domiciliu, în funcţie de program.

Pentru că persoanele în vârstă pot lucra și numai 2-3 zile pe săptămână și sunt mai meticuloase când vine vorba de curățenie (nu degeaba se spune că prima soacră care a ajuns pe Lună a exclamat: - Exact cum mă așteptam, prafu' de două degete!"), sunt preferate de angajatori. Salariul mediu net este 2.200 de lei în acest domeniu.

Dacă în alte țări, cei mai mulți angajați pensionari sunt în retail, la noi cei mai mulți se găsesc în pază și protecție. Asta pentru că salariile nu prea atrag tinerii (2.400 de lei este salariul mediu în acest domeniu). Nu este necesară experiența sau condiția fizică a lui Van Damme pentru a lucra că agent de pază într-un magazin, dar sunt necesare răbdarea și atenția la detalii.

Taximetrist, șofer pe Uber, Bolt sau șofer personal care să stea la dispoziția angajatorului câteva ore pe zi - aveți de unde alege. Puteți conduce chiar și o autoutilitară. Numai să aveți ochi buni și să vă faceți controale medicale periodic. Dacă lucrați part time 4 ore pe zi, puteți câștiga 1.200 de lei.

  • Meseriaș

Meseria rămâne brăţară de aur chiar şi după pensionare. Un instalator, un electrian, un mecanic pot continua să realizeze lucrări în domeniul în care au performat și, în funcție de specializare, îşi pot adăuga la pensie de la câteva sute, la câteva mii de lei lunar. Pe lângă asta, bătrânii meseriași îi pot instrui la locul de muncă pe tinerii necalificați aflați la început de drum. Și uite-așa... pe viitor poate nu se vor mai plânge angajatorii că nu mai găsesc pe nicăieri zidari, tâmplari, tinichigii, croitori, sudori sau lăcătuși pricepuți.

undefined

Regulile de bază de care să țineți cont dacă vă hotărâți să lucrați după ce ieșiți la pensie

  • Legea privind sistemul unitar de pensii publice (263/2010) spune că cei care ies la pensie pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu venituri din salarii sau activități independente, cum ar fi bani din activități ca persoane fizice autorizate, drepturi de autor, chirii, dividende, jocuri de noroc etc.
  • Cei pensionați anticipat vor putea să cumuleze pensiile doar cu venituri din activitățile independente. Dacă se angajează, rămân fără pensie. 
  • Dintre persoanele care au pensie de invaliditate, doar cele care se încadrează în gradul III mai pot presta activitate profesională. Cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente.
  • Salariații pensionari plătesc același impozit ca salariații nepensionari.
  • Salariații pensionari plătesc aceleași contribuții sociale ca și salariații nepensionari, mai puțin șomajul. Nici angajatorii nu plătesc contribuție la șomaj pentru salariații pensionari. Avantaj reciproc.
  • Pensionarii pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe durată determinată sau nedeterminată, cu timp de lucru parțial (4 sau 6 ore) sau integral (8 ore).
  • Angajații pensionari beneficiază și ei de deducere personală, dacă îndeplinesc în mod cumulativ condițiile legii: venit și persoane aflate în întreținere.
  • Angajații pensionari beneficiază de concediu medical, deoarece și lor li se reține lunar contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (10%).
  • Anual, pensionarilor li se recalculează și li se mărește pensia dacă își continuă activitatea profesională, pentru că și lor li se reține lunar contribuția pentru asigurări sociale - CAS (25%). 
  • Dacă se dorește continuarea serviciului la același angajator după pensionare, se suspendă fostul contract de muncă și se încheie unul nou. Atenție! Momentan, cei care au ieșit la pensie de la stat nu se mai pot reangaja tot la stat, ci doar la privat. 

Pensionare fericită și un contract pentru un loc de muncă part time vă dorim!

P.S. Dacă nu vreți să vă angajați la patron, vă puteți deschide propria afacere cu care să dați lovitura după ce ieșiți la pensie. Ca idee: Harland David Sanders a înființat lanțul de fastfood-uri KFC la... frageda vârstă de 62 de ani. 

Autor: Raluca Cincu