Cât de rentabilă mai e piața imobiliară bucureșteană în 2025
Prețurile caselor au crescut în ultimul trimestru, în timp ce piața chiriilor stagnează pe cele mai importante segmente; Mai sunt imobiliarele niște investiții rentabile în orașul cu peste 200.000 de case goale?
În lumea nebună în care trăim, cu involuții spectaculoase pe bursă și o incertitudine economico-politică de infarct, imobiliarele ar putea părea totuși niște investiții cât de cât sigure, măcar prin prisma faptului că undeva tot trebuie să locuim, indiferent de vremuri. Asta dacă vreți să țineți în ceva banii pe care-i aveți și nu la bancă (dobânzi mici) sau la saltea.
Totuși, sunt prețurile actuale bune pentru investit sau deja s-a depășit pragul dincolo de care rentabilitatea scade? Răspunsul depinde de mai mulți factori și, de asemenea, de cine îl dă.
Unii „analiști” încă propovăduiesc cumpărarea, pe motiv că piața românească încă se află, valoric, sub cea vest europeană – ceea ce e adevărat oarecum, dar tragem tare să-i ajungem din urmă. Alții spun că trebuie să vânezi doar acele afaceri rentabile, care sunt dezvoltările imobiliare în zone aparent proaste, dar în care urmează să se facă investiții edilitare care vor ridica zona și implicit vor face să crească și valoarea apartamentelor. Iar alți „analiști” tot trag semnale de alarmă că lucrurile n-au cum să continue așa, că ne aflăm într-o bulă imobiliară care tot stă să se spargă și că dacă cumpărați acum o să ieșiți în pierdere.
Dacă nu știți pe cine să credeți – și e greu de decis într-adevăr – noi vă dăm niște cifre care ar putea să pună lucrurile într-un pic de context. Cum nu suntem nici „analiști”, nici speculatori, nici măcar Mafalde, ne vom rezuma să vă dăm informații concrete din piață, așa cum se văd de la noi de pe cel mai vechi site de intermedieri imobiliare din România. Concluziile le poate trage fiecare.
Analiza prețurilor cerute de proprietari pe site-ul www.anuntul.ro pentru vânzarea apartamentelor și caselor din București arată o creștere netă în ultimele trei luni (decembrie 2024-martie 2025), cele mai mari creșteri fiind pe segmentele întotdeauna căutate: apartamente cu 2 camere – 10.51% scumpire – și garsoniere – 9,57% scumpire.
Nu același lucru s-a întâmplat, însă, și la prețul chiriilor, unde pe aceleași segmente foarte căutate la vânzare – garsoniere și 2 camere – chiriile au scăzut, la apartamentele cu 3 camere au stagnat, iar la case și apartamente cu 4 camere au crescut.
Statistici imobiliare București pe primul trimestru 2025 – sursa www.anuntul.ro
Putem deduce de aici că mai multe apartamente cumpărate ca investiție (deci pentru închiriere ulterioară) aglomerează deja piața chiriilor și duce, evident, la o scădere a acestora. Mai mult decât atât, dacă adăugăm și statisticile difuzate de Institutul Național de Statistică (INS), după încheierea ultimului recensământ (datele definitive se găsesc aici) aflăm că România are deja peste 2,5 milioane de locuințe neocupate, din care aproape un milion sunt înregistrate ca locuințe secundare, iar aproape 200.000 sunt case de vacanță. Populația de 18.887.375 de persoane se „înghesuie” în 7,3 milioane de locuințe înregistrate ca „ocupate” – adică 2,5 persoane/locuință în medie.
Revenind la Capitală, aceleași statistici INS arată că numai în București sunt 218.279 de locuințe goale, așadar devine și mai interesantă întrebarea din titlu: mai este rentabil să cumperi o casă în țara în care deja mai mult de un sfert dintre locuințe sunt goale? Ce randament vei mai scoate din închiriere, în acest condiții? Și mai ales cât vei aștepta ca să închiriezi acea locuință? Cel puțin trei-patru luni, și chiar mai mult, dacă ții la preț.
Ca să adauge sare pe rană, incertitudinile politice naționale din ultima jumătate de an fac din România o țară nesigură pentru investiții, după cum arată ultimele rapoarte ale agențiilor de rating. Dar poate că tocmai pe aceste piețe instabile și nesigure e loc de investit, pentru cine are sânge să facă asta.
Deocamdată, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că numărul vânzărilor-cumpărărilor de imobile în primele luni ale anului 2025 (ianuarie-martie) au fost de 139.048 de unități în total, cu aproape 5% mai puține decât cele efectuate în aceeași perioadă a anului trecut. Deci există totuși destui cumpărători dispuși să riște.
Concluzia o trage fiecare. Găsiți mai multe statistici în funcție de zone și interesele pe care le aveți pe www.anuntul.ro