Intratest - cursuri calificare Bucuresti
Durata cursului: 720 ore, din care 240 ore teorie si 480 ore practica, conform programei de pregatire.
Locatie: Bucuresti.
Cursul "Bucatar" face parte din domeniul ocupational "Turism si alimentatie publica".
Bucãtarul realizeazã preparate culinare dupã diferite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le amestecã progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite, urmeazã împãrtirea lor în portii.
Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satârul, robotul de bucãtãrie, masini de curãtat si de tãiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.
Atributiile bucatarului:
Pregateste meniurile zilnice;
Pastreaza in conditii excelente ustensilele si aparatele din bucatarie;
Respecta normele de igena si de securitate a muncii;
Respecta standardele de calitate a preparatelor culinare;
Estimeaza cantitatea de alimente si ingrediente consumate zilnic;
Comanda si achizitioneaza alimente si ingrediente specific;
Se asigura de funcionarea corecta si eficienta bucatariei;
Stabileste modul de prezentare a mancarurilor;
Aseaza si decoreaza mancarea in farfurii;
Se asigura de calitatea si de termenul de valabilitate produselor folosite
Competente dobandite in uma absolvirii cusului de bucatar sunt:
Comunicarea la locul de munca
Desfasurarea muncii in echipa
Aprovizionarea cu materii prime si auxiliare a locului de munca
Asigurarea conditiilor igienico-sanitare
Organizarea cadrului general de deschidere si inchidere a activitatii sectiei
Prevenirea poluarii mediului
Intocmirea documentelor specifice
Pregatirea antreurilor calde si reci
Pregatirea fripturilor
Pregatirea gustarilor calde si reci
Pregatirea mancarurilor din carne
Pregatirea mancarurilor din legume, orez, oua, paste fainoase
Pregatirea preparatelor lichide
Prepararea dulciurilor (deserturilor)
Prepararea fondurilor glace
Prepararea mancarurilor din peste si fructe de mare
Realizarea actiunilor de supervizare si control
Realizarea aluaturilor de baza
Realizarea salatelor
Realizarea sosurilor
Conditii de acces si documente necesare de inscriere la program (curs bucatar):
Invatamant general obligatoriu (8 sau 10 clase, in functie de anul absolvirii) - diploma studii;
Carte de identitate;
Certificat de nastere;
Certificat de casatorie ( acolo unde este cazul)
Mentiuni speciale: fiecare participant va primi un suport de curs, iar la sfârsitul cursului, in urma evaluarii - certificat de calificare ANC recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. (vezi autorizatie)
Formatorii sunt specialisti activi, cu bogata experienta in domeniul specific programului, ce poseda performante in formarea si evaluarea competentelor profesionale a adultilor. Cursul de „Bucatar” este interactiv, bazat pe implicarea cursantului in prezentari, exemplificari, aplicatii si demonstratii practice, simulari, etc. Orele de activitati practice se vor desfasura la agenti economici de profil, sau pot fi echivalate cu activitatea de la locul de munca pentru cei care deja lucreaza in domeniu.