Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura (I.C.D.A.)
Propolisul este un amestec de substante rasinoase naturale, ceara vegetala si ceara de albine, colectat de albine de pe mugurii, scoarta si ramurile unor arbori si arbusti, in scopul protejarii familiei de albine impotriva bolilor si inamicilor naturali.
Compozitia naturala a propolisului consta in flavonoizi, compusi fenolici, aldehide aromatice, cumarine, vitamine si elemente minerale, care confera produsului excelente proprietati menite sa asigure mentinerea bunei functionalitati a organismului.
Propolisul are numeroase proprietati biologice printre care cele puternic antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante, anestezice locale. Ca si mierea, propolisul a fost cunoscut inca din antichitate si este actualmente utilizat in intreaga lume ca remediu de uz intern (diabet, cancer, reumatism, afectiuni cardiovasculare, bronhopulmonare si hepatice), dar si extern (afectiuni dermatologice, arsuri, rani etc.). Lipsa sa de nocivitate a atras atentia si interesul specialistilor din nutritie si terapeutica, fiind actualmente considerat unul dintre cele mai interesante si promitatoare resurse naturale ale viitorului.