Aldomini Absolut - Consultanta sisteme management Mogosoaia, Ilfov

ISO 22000

Sistemul de management al sigurantei alimentelor, în conformitate cu ISO 22000 Este primul standard care reglementează implementarea unui sistem de management al siguranţei alimentului.

Sisteme de manangement al sigurantei alimentului - Cerinte pentru organizatiile din cadrul lantului alimentar specifica cerintele sistemului de management al sigurantei alimentului, care combina urmatoarele elemente cheie, general recunoscute pentru asigurarea sigurantei aliementului de-a lungul lantului alimentar pana la punctul final de consum:

  • comunicarea interactiva;
  • sistem de management;
  • controlul proceselor;
  • principii HACCP;
  • programe preliminare.

ISO 22000 aduce ca si noutati in sistemul de siguranta alimentului:

  • Cerinte suplimentare referitoare la documentatie;
  • Planificarea sistemului de management al sigurantei alimentului;
  • Comunicare;
  • Pregatire si raspuns in caz de urgenţă;
  • Programe preliminare (PRP);
  • Stabilirea programelor preliminare operationale;
  • Actualizare informatii si documente preliminare referitoare la PRP si planul HACCP;
  • Planificarea verificarii;
  • Validare verificare si imbunatatire.

Avantajele implementarii unui sistem de management al sigurantei alimentului bazat pe principiile HACCP:

  • Este un sistem preventiv care reduce pana la disparitie riscurile alimentare;
  • Reprezinta un angajament al organizatiei care va imbunatati imaginea acesteia;
  • Reduce necesitatea si costurile testarii finale a produsului;
  • Creste increderea consumatorilor in produs;
  • Reduce drastic posibilitatea aparitiei accidentelor care pot duce la contaminarea produselor;
  • Pe termen lung scad costurile legate de pierderile de materie prima si rechemarea produselor din piata;
  • Asigurarea conformarii la legislatia in vigoare;
  • Mai buna comunicarea cu autoritatile (ANPC, ANSVSA, DSP);
  • Motivarea personalului.

Se poate implementa integrat cu ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001.