Atletico Kinetic - Centru recuperare medicala Bucuresti
Kinetoterapia este stiinta medicala ce utilizeaza exercitiul fizic în scop terapeutic.
Este o disciplina non-invaziva care te ajuta sa-ti dezvolti, sa-ti mentii si sa-ti refaci mobilitatea corporala maxima si functionarea fizica. Acest tip de terapie te poate ajuta sa te recuperezi dupa o accidentare, sa scapi de o durere persistenta sau deranjanta, sa previi accidentari viitoare sau sa faci fata unei boli cronice. Kinetoterapia poate fi efectuata in orice moment sau etapa a vietii, scopul sau suprem fiind imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii.
La ce te poti astepta de la kinetoterapie?
Un kinetoterapeut are grija de pacient, in toate etapele procesului de vindecare, pornind de la diagnosticul initial si trecand apoi prin etapele de refacere si cele preventive ale recuperarii. Kinetoterapia poate fi o optiune de sine statatoare, sau poate sustine alte tratamente aplicate pacientilor.
Unii pacienti ajung la kinetoterapeut ca urmare a recomandarii medicului, in timp ce altii cauta singuri un kinetoterapeut care sa ii ajute.
Indiferent de calea pe care ajungi la kinetoterapeut, exista cateva lucruri la care te poti astepta atunci cand apelezi la kinetoterapie:
un examen si o evaluare fizica, cuprinzand inclusiv un istoric de sanatate si anumite proceduri de testare, evaluarea posturii, miscarii si flexibilitatii, a mobilitatii si performantei musculare si articulare.
obtinerea unui diagnostic clinic, unei prognoze, unui plan de ingrijire si fixarea unor obiective pe termen scurt si lung.
un tratament kinetoterapeutic si de interventie, bazat pe evaluarea terapeutului si pe diagnostic.
recomandari de auto-administrare a terapiei. Pacientii se antreneaza adesea cu un kinetoterapeut pentru exercitii pe care le pot face si acasa, reusind astfel sa functioneze mai eficient.
Afectiuni in care kinetoterapia este indicata si functioneaza
Kinetoterapia poate trata o varietate ampla de probleme medicale, iar kinetoterapeutii sunt intotdeauna specializati pe segmente anume.
Unele dintre afectiunile in care kinetoterapia poate fi de un real folos sunt:
afectiunile cardio-pulmonare, precum bronhopneumopatia obstructiva cronica, fibroza chistica si perioada post-infarct miocardic.
afectiuni precum Sindromul de tunel carpian si Degetul in resort (Trigger Finger), ce pot fi ajutate de terapia manuala.
disfunctii musculoscheletale precum durere de spate, rupturi ale coafei rotatorilor si tulburari ale articulatiei temporomandibulare.
afectiuni neurologice precum accidente cerebrale, leziuni ale maduvei spinarii, Parkinson, scleroza multipla, disfunctie vestibulara si leziuni cerebrale traumatice.
probleme pediatrice precum intarzieri in dezvoltare, paralizie cerebrala si distrofie musculara.
leziuni asociate activitatii sportive, precum contuziile si “cotul tenismenului”.
probleme de sanatate feminina si disfunctii ale planseului pelvian, precum incontinenta urinara si limfedemul.
Kinetoterapia poate fi benefica si in cazul arsurilor, in perioada de ingrijirea a ranilor si in cazul ulceratiilor diabetice.