Descriere anunt
Beneficii ADEK:
-Vitamina A contribuie la mentinerea metabolismului normal al fierului,
-mentinerea pielii sanatoase,
-mentinerea vederii normale,
-Vitamina D ajuta la absorbtia corespunzatoare a calciului si fosforului,
-mentinerea oaselor sanatoase,
-buna functionare a muschilor,
-buna functionare a sistemului imunitar.
VITAMINA A - Imbunatateste starea pielii si stimuleaza cresterea unghiilor. Contribuie la cresterea imunitatii. Asigura o viziune buna.
Prezenta in lapte a unei substante indispensabile vietii a fost studiata treptat de oamenii de stiinta, intr-un proces complex care s-a desfasurat pe parcursul a aproximativ 130 de ani. In anul 1920 savantii au inceput sa se refere la ea cu denumirea de vitamina A, iar in Al Doilea Razboi Mondial a jucat rolul unei diversiuni menite sa ascunda o noua inventie.
Omenirea a aflat atunci ca succesul misiunilor aeriene nocturne nu se datora vreunui nou radar, ci faptului ca pilotii britanici mancau multi morcovi bogati in vitamina A.
Zvonul, desi fals, se baza pe faptul ca vitamina A mareste acuitatea vizuala pe timp de noapte, datorita unuia dintre compusii acesteia, numit retinal. De asemenea, imbunatateste vederea si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, asa ca nu-i de mirare ca vitamina A este unul dintre cei mai bine vazuti micronutrienti.
In plus, daca suntem bolnavi, grabeste ameliorarea, ne apara de infectiile respiratorii, contribuie la functionarea optima a sistemului imunitar, ajuta la estomparea petelor de batranete si a acneei, mentine sanatatea oaselor, a pielii, a parului, a dintilor si a gingiilor
VITAMINA D - Stimuleaza sistemul imunitar. Va ajuta oasele si dintii sa ramana sanatosi. Asigura absorbtia adecvata a calciului.
Vitamina D este un nutrient solubil in grasimi, unul din cei 24 de micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Termenul \"vitamina D\" se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care doua sunt importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2, realizata de plante si vitamina D3, produsa in mod natural de organism in urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi gasite si in alimente.
Cunoscuta si sub denumirea de calciferol, vitamina D este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente si alimente, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. Ea este responsabila de mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor, in special la copii si batrani.
VITAMINA E - Amelioreaza stresul oxidativ si protejeaza celulele rosii din sange.
Vitamina E are un puternic efect antioxidant si contribuie astfel la protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi - produsi de factori de mediu precum poluarea, fumatul, pesticidele, radiatiile etc. Prin acest efect antioxidant, vitamina E incetineste imbatranirea celulara. Tocmai de aceea este folosita in prepararea a numeroase produse dermato-cosmetice, dar si in suplimentele anti-aging.
Vitamina E joaca un important rol si in corecta functionare a sistemului imunitar, sporindu-i acestuia eficienta in fata virusurilor sau bacteriilor. De asemenea, vitamina E are un efect vasodilatator, contribuind astfel la mentinerea sanatatii vaselor de sange. Datorita acestui efect, va lupta impotriva formarii cheagurilor de sange, protejandu-te astfel de boli coronariene.
In lipsa vitaminei E, functia reproductiva a organismului are de suferit. Un studiu efectuat in 1922 a scos la iveala faptul ca soarecii de laborator din a caror dieta lipseste vitamina E devin infertili. Odata ce oamenii de stiinta le administreaza ulei din germeni de grau - foarte bogat in vitamina E - functia reproductiva este restaurata.
VITAMINA K - Influenteaza coagularea sangelui si sustine ameliorarea ranilor. Imbunatateste absorbtia vitaminei D.
Desi este denumita generic Vitamina K, exista trei forme ale acestei vitamine: K1 (filochinona), K2 (menachinona) si K3 (menadiona). Toate cele 3 forme ale sale contribuie la metabolismul calciului in organism, activand proteinele care au rolul de transporta acesti ioni in diverse zone ale corpului.
Vitamina K1 faciliteaza transportul calciului in sange, contribuind la coagularea sanatoasa a sangelui.
O actiune similara are si vitamina K3, aceasta fiind o forma de sinteza a vitaminei K1. Vitamina K3 este administrata nou-nascutilor in primele zile de viata, o categorie deosebit de expusa la deficitul de vitamina K. Laptele matern este sarac in aceasta vitamina, iar pentru a evita sangerarile intracraniene se recomanda administrarea unei doze imediat dupa nastere.
Vitamina K2 trezeste din ce in ce mai mult interes in lumea stiintifica datorita functiei pe care o are in transportul calciului in sistemul osos, alaturi de vitamina D3....